Snart klart med ny kommunchef i Sala

Över 70 personer sökte tjänsten som ny kommunchef i Sala. Efter en rejäl gallring har nu fyra män, som alla har någon form av relation till Västmanland eller Sala, plockats fram för intervju.

Intresset för att bli ny kommunchef i Sala har varit stort. Över 70 ansökningar fanns registrerade när ansökningstiden gick ut.

Det handlar om ett kvalificerat uppdrag. Sala är en av länets mest expansiva kommuner som om några år kan vara länets näst största och som redan nu har en budget på en miljard kronor.

Den största överraskningen bland de fyra som det nu står emellan är nog Kenneth Mårtensson som i över tio år varit VD för Sala Heby energibolag. Tidigare var han produktionschef för Uppsala Energi.

En annan kandidat är Carl-Åke Elmersjö som jobbade i Heby kommun med näringslivsfrågor under senare delen av 80-talet. Han har jobbat med utbildningsfrågor vid Svenska kommunförbundet och har forskat om gränssnitten mellan välfärdsekonomi, etik och politisk filosofi.

De andra två aktuella kommunchefsämnena har båda ett förflutet i Surahammar. Tommy Jansson som numera är kommunchef i lilla Färgelanda kommun var kommunsekreterare i Surahammar i början av 70-talet och han har fortfarande sommarstuga i Ängelsberg. 

Den andre med surabakgrund jobbar idag inom proAros i Västerås inom ett område som har lika stor folkmängd som Sala kommun. Det handlar om Per Arne Blomberg som är områdeschef med 1 300 anställda under sig och med en budget på en knapp halv miljard. Under åren 1992 till 1999 var han skol- och socialchef i kommunen. Dessförinnan jobbade han med bland annat utbildningsfrågor inom Västmanlands kommunförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista