Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll tal på Torgscenen i Västerås.

SD:s ledare talade i Västerås

Igår besökte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Västerås. Han talade bland annat om det partiet kallar "svenskfientlighet", eller rasism riktad mot svenskar. "Svenskfientlighet finns bara i de främlingsfientliga gruppernas fantasi," kontrar en forskare i högerextremism.

Talet som Jimmie Åkesson höll på Sigmatorgsscenen igår rymde en hel del av det partiet går till val på: integrationspolitik, kriminalpolitik och äldrepolitik lyftes som de viktigaste frågorna.

En stor del av timmen bakom mikrofonen använde Åkesson också till att prata om det som partiet betecknar som "Svenskfientlighet", eller rasism riktad mot svenskar.

Och trots att det är ett begrepp som också används av högerextrema grupper är Jimmie Åkesson inte alls orolig för att Sverigedemokraterna, som helt tar avstånd från rasism, ska uppfattas som rasistiska.

– Jag är framförallt orolig för att det bara är den typen av grupperingar, förutom vi, som uppmärksammar den här problematiken i det svenska samhället. Jag hade varit betydligt mer road om de andra partierna i Sveriges riksdag ville uppmärksamma rasism mot svenskar också. Det sker inte idag, säger Jimmie Åkesson.

Anna-Lena Lodenius, undersökande journalist i vänster- och högerextremism,  menar att Sverigedemokraterna enbart använder sig av begreppet för att vilseleda:

– Svenskfientlighet finns bara i de främlingsfientliga gruppernas fantasi.

– Det är klart att det finns enstaka utlandsfödda personer som begår brott eller som häver ur sig saker och kallar en svensk för någonting nedlåtande. Men det handlar om individer, inte om grupper.

– Det finns inga grupper av invandrare i Sverige som har ett Sverigehat som är någonting som vi skulle behöva sitta och prata om eller diskutera och göra till ett politiskt problem, säger Anna-Lena Lodenius, undersökande journalist inom vänster- och högerextremism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista