Klotter gav dagsböter för fem ynglingar

Fem pojkar från Kolbäck och Västerås, mellan 16 och 18 år gamla, dömdes idag till dagsböter för grov skadegörelse och skadegörelse. De ska även betala skadestånd på sammanlagt cirka 300 000 kronor.

Pojkarna döms för att under 2002 och 2003 ha klottrat på ett stort antal byggnader, både offentliga och privata. De har också klottrat på viadukter, gångtunnlar, vägskyltar och containrar på ett stort antal platser. Pojkarna har erkänt brotten.

Rätten är särskilt bekymrad över en 18-årig pojke från Kolbäck. Han har gjort sig skyldig till att ha klottat på byggnader som tillhör olika fastighetsägare. Åtalet mot honom gällde grov skadegörelse. Enligt rätten är hans klottrande systematiskt utfört och det har ställt till stora problem för de drabbade, både kommunala och privata företag. Han döms även till vård inom socialtjänsten och ska följa den vårdplan som upprättats. 18-åringen ska också betala det högsta skadeståndet, hela 210 000 kronor. Skadeståndet är högt men har ändå satts ner för att pojken ska ha en rimlig möjlighet att betala.

De övriga fyra pojkarna döms även de till skadestånd, men deras brott bedöms inte som grova. De döms till dagsböter och mindre skadeståndsbelopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".