Färre flyger inrikes, men fler utrikes

Antalet inrikesresenärer som flyger från Västerås flygplats har minskat avsevärt de första månaderna i år. Utrikesavgångarna har däremot ökat.

Antalet inrikesresenärer som flyger från Västerås flygplats har minskat avsevärt de första månaderna i år. I februari var minskningen 39 procent jämfört med året innan.

Framförallt är det sträckan Västerås-Göteborg som går dåligt, och därför drar Direktflyg som trafikerar sträckan ner på antalet flygningar - från att ha flugit två gånger dagligen drar man nu ner till tre avgångar i veckan.

Enligt Direktflygs marknads- och försäljningschef Tezz Tordsdotter Ohlsson finns det i dagsläget inga planer på att lägga ned sträckan Västerås - Göteborg, men företaget diskuterar andra destinationer inom Sverige som skulle kunna bli aktuella i framtiden.

Mikael Nilsson, flygplatschef i Västerås, säger att det framförallt är konkurensen med tågtrafiken som ligger bakom minskningen av inrikesflyget. Även det ökade antalet lågprisflygbolag som flyger från Arlanda och Bromma bidrar till minskad användning av Västerås flygplats för inrikesresenärer. 

Antalet utrikes-avgångar har däremot blivit fler, och det innebär att resandet från Västerås flygplats totalt sett har ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".