Mälarenergi anklagas för miljöförstöring i Baltikum

Västerås kommunala energibolag Mälarenergi bidrar till miljöförstöringen i Baltikum. Det hävdar Värdsnaturfondens Baltikum-expert, västeråsaren Lennart Gladh. Mälarenergi tillbakavisar anklagelserna.

Värdsnaturfondens Baltikum-expert, västeråsaren Lennart Gladh, hävdar att Västerås kommunala energibolag, Mälarenergi, bidrar till miljöförstöringen i Baltikum.

Mälarenergi säger sig ha en miljövänlig profil, men enligt Lennart Gladh eldar bolaget med två biobränslen som påverkar miljön.

Dels med torv - som bidrar till växthuseffekten, dels med skog - som enligt Lennart Gladh avverkats olagligt i Estland.

Gladh hävdar att skogen inte avverkats om den stått i Sverige.

Mälarenegis vice VD, Anders Eriksson, tillbakavisar anklagelserna.

- Vill man ha en förändring av skogsbruket så är det ju inte de som tar hand om avfallet man ska gå på, utan i så fall de som bedriver skogsbruket.

Anders Eriksson säger samtidigt att Mälarenergi inte kan garantera att skogen har avverkats på ett miljövänligt sätt.

- Men det här konstiga, att bara för att det är på andra sidan Östersjön så är det skumt och skurkar och banditer, det är en beskrivning som jag tycker är lite märklig, säger Anders Eriksson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".