Skarp kritik mot socialdemokraterna i Skinnskatteberg

Socialdemokraterna i Skinnskatteberg försummar sitt politiska ansvar. Den vassa kritiken kommer från övriga fem politiska partier i kommunen i ett gemensamt yttrande. Partierna menar att socialdemokraterna bedriver en låt-gå-politik - och mot det hjälper inga organisationsförändringar. Bakgrunden till kritiken är den nya politiska och administrativa organisationen som diskuteras just nu.

Det är centern, folkpartiet, kristdemokraterna, moderaterna och vänstern som i ett gemensamt yttrande över den planerade organisationsförändringen anklagar socialdemokraterna, som styr med egen majoritet efter valet, att försumma sitt politiska ansvar. Organisationsförändringen i all ära, men den politiska styrningn och det politiska ansvaret är trots allt det viktigaste, konstaterar de fem partierna. De pekar på vad de upplever som socialdemokraternas brister därvidlag.

När det sedan gäller den administrativa ordningen inom kommunen så är man överens med socialdemokraterna om att låta de två stora förvaltningarna, socialförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen, få varsinn förvaltningschef i framtiden. Idag delar förvaltningarna på en chef. Det är också dessa båda förvaltningar som förorsakat kommunens kraftiga underskott på nio miljoner kronor i fjol.

Kultur- och fritidsnämndens framtid är uppe till debatt ännu en gång och nu råder viss politisk enighet om att förvaltningen kan komma att avvecklas efter nästa val och att nämnden samtidigt blir ett utskott under kommunstyrelsen, vilken redan tidigare tagit över bland annat turistfrågorna.

Chefsfrågorna blir fler när den nya organisationen sätts på fötter och de problemen kan komma snabbt eftersom de fem partierna i opposition kräver omedelbara åtgärder när det gäller ett par förvaltningschefsjobb samt chefsfunktionen för det centrala kansliet. Kravet är att det blir kanslichef, men ingen kommunchef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".