Siste man på Volvo Aero i Arboga slutar

Av 650 anställda på Volvo Aero i Arboga är det nu bara en kvar, men snart går han också hem.

Den sista mars slutar den siste kvarvarande anställde på Volvo Aero i Arboga, Berne Malmkvist.

I de stora bergrummen ute på Åsby industriområde i Aboga återstår idag ingenting av Volvo Aeros flygmotorunderhåll. Här jobbade tidigare 650 personer, men allting ändrades den 8 januari 1997.

Berne Malmkvist berättar att de anställda då kallades till ett möte. De trodde att de skulle få beröm, eftersom de arbetat mycket övertid under en period.

Istället kom beskedet att hela verksamheten skulle flytta till Trollhättan.

Det mesta flyttades under 1998 och 1999, sedan har viss verksamhet funnits kvar tills den sista flygmotorn provkördes i januari i år.

Berne Malmkvists kvarvarande arbetskamrater på Volvo slutade den sista februari, och om några dagar slutar han själv.

Han kommer ändå att fortsätta med samma jobb som han hållit på med de senaste åren - sanering av bergrummen -men nu ska han jobba åt ett annat företag.

- På sätt och vis är jag faktiskt glad att slippa Volvo. På slutet har man väl inte fått någon mänsklig behandling precis, säger Berne Malmkvist till P4 Västmanland.

Han har aldrig fått vara med på mötena i Trollhättan, och har inte fått någonting av företaget; utom nu när han ska sluta.

- Jag fick en fotogenlampa i mässing, så jag får väl vara glad för den...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".