Motigt i Morgongåva

För tre år sedan förutspåddes Morgongåva i Heby kommun en lysande framtid. Idag finns inte mycket av den framtidstron kvar.

Lågprisvaruhuset Karlsson har inte fullföljt planerna på ett nybyggt varuhus för kläder, någon vägkrog har det inte blivit och när kommunen försökte sälja villatomter i Morgongåva fanns inte någon intresserad.

Morgongåva, en gång i tiden med tysktägt stålverk och med över 600 antällda vid Västeråsmaskiner, fick inte med automatik det uppsving som etableringen av före detta Ullareds, numera Karlssons förutspådde.

Visserligen kommer det fler människor till Morgongåva och då till Karlsson och företagarbyn, än tidigare. Men den fortsatta expansion som man väntade sig uteblev.

Snart går bygglovet för Karlssons planerade nya varuhushall för kläder ut, och någon byggnation har inte inletts. Inte heller den vägkrog som ingick i de planer som presenterades för tre år sedan har blivit verklighet. Och att företagsparken skulle innebära inflyttning till tätorten blev bara till viss del riktig.

Flera hus bytte ägare och tomma lägenheter fick nya hyresgäster, men tilltron till Morgongåva vacklade bland nybyggarna. När kommunen skulle sälja 15 färdigexploaterade tomter för byggnation fick man inte ett enda napp.

Det har inte heller blivit något av de föreslagna sjötomterna vid Ramsjön. En lågprisjätte inom dagligvaruhandeln var där, tittade och försvann. Samma sak med den sammansättningsfabrik för trämöbler och det medicinska centrum som engång i tiden planerades i Morgongåva.

Men det finns trots allt några ljusglimtar i Morgongåva. Bokdistributören Segil har långt framskridna plander på att bygga ut, tågen stannar och ett par byggmästare vill bygga hus på den före detta campingplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista