Kunder i svarttaxi risker att bli av med kontokort

Polisen vill nu varna allmänheten för att svarttaxiförare kan stjäla kontokort och tömma konton från kunder som åker hem från krogen.

Ulf Palm, informationsansvarig på polisen i Västmanland, säger att det i grannlänen finns svarttaxiförare som utser lämpliga berusade offer då krogarna stänger. Sedan lurar de av kunden koden till tankkort eller uttagskort.

Stölderna sker när kunden ska betala resan. Antingen när bilen ska tankas och kunden betalar med sitt tankkort eller när kunden ska ta ut pengar ur en uttagsautomat.

Kunden som är väldigt alkoholpåverkad, distraheras av svarttaxiföraren som enkelt kan få tag i både kort och kod utan att kunden märker det.

Ofta kan det ta dagar innan stölden upptäcks och då är kontot oftast redan vara tömt. Än har inga fall av den här typen anmälts i Västmanland.

Ulf Palm har framför allt två tips till den som inte vill få sitt bankkonto tömt:

- För det första åk inte svarttaxi, och sen är det samma sak som gäller för alla uttag. Se till att ingen står i närheten av dig när du slår in din kod, och ha väldig koll på kortet, lämna inte det ifrån dig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista