Björn Enbom i Färna.

Vargen tog alla tackorna

För några veckor sedan fick Björn Enbom i Färna utanför Skinnskatteberg en obehaglig överraskning. När han kom ut i fårhagen var hans tackor ihjälbitna. Nästa vecka hålls ett möte om vargen i Bysala Hembygdsgård.

– Jag såg att det fattades tackor och när jag gick ut såg jag att de var ihjälbitna, totalt 14 stycken, säger Björn Enbom till P4 Västmanland.

Det är bara ett par kilometer till vargens bo, vad tänker du om det?

– Det finns ju beslut på att vi ska ha varg här, men man har ju inte frågat oss som bor mitt i det. Gick man ut och frågade folk i bygden skulle gensvaret nog bli väldigt dåligt för att ha varg ute i bygden.

Men borde inte du anpassa dig och bygga stängsel för att skydda djuren?

– Jag håller på nu att sätta upp, jag har tidigare inte haft vargstängsel, tidigare har man ju stängt inne får och inte stängt ut rovdjur. Men det är besvär och extrakostnader med det och vi får ju inte full täckning för de extrakostnaderna, säger Björn Enbom.

Göte Hamplin är jakt- och viltskadehandläggare på Länsstyrelsen, han håller med om att det är tråkigt att någon blir av med sina djur så här.

– Man kan ju ha väldigt personliga realtioner till djuren, även om många säger att det bara handlar om får, säger Hamplin.

Kan man hålla vargen utanför?

– Det finns ju elstängsel man kan sätta upp som en förebyggande åtgärd. Man får ju bidrag med en viss summa per meter och länsstyrelsen har ju även besiktningsmän som ger goda råd, säger Göte Hamplin. 

Och med anledning av det anordnas ett allmänt möte på måndag om vargen i Bysala Hembygdsgård på initiativ av LRF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".