Nu drar röstningen igång

Snart drar det ihop sig till val. Men redan nu kan alla västmanlänningar och andra svenskar som befinner sig utomlands för jobb, studier eller semester börja rösta inför höstens riksdagsval. Och det brukar populärt. Till valet 2006 kom det in närmare 50 000 röster från andra länder.

– Från och med i går kunde man börja brevrösta från utlandet. Det går till så att man gör i ordning sin brevröst där man befinner sig och sen lägger man den på brevlådan där. Alla svenskar får rösta utomlands, säger Helena Ihrstedt, informatör på Valmyndigheten.

En flytt utomlands eller en utlandssemester i valtider är ingen orsak att inte rösta i höstens riksdagsval. Är man i ett annat land så kan man tidigast 26 augusti i år, ta med sig sina ID-handlingar och gå in på en ambassad eller ett konsulat och rösta. Men redan nu kan man alltså rösta via brev.

– Man beställer brevröstningsmaterial från oss, där man får allt man behöver för att kunna rösta. Man behöver inte invänta sitt röstkort. Däremot måste man ha två vittnen som intygar att det verkligen är du som röstar. Men de här två vittnena behöver inte vara svenska medborgare, säger Helena Ihrstedt.

Hur länge kan man rösta utomlands?

-- Rösterna måste hinna till Sverige till den 20:e september så det beror lite på postgången från just det landet. För alla rösterna måste ju hinna hem så de kan räknas, säger Helena Ihrstedt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista