Jobbigt att söka hjälp för inkontinens

11 000 kvinnor i Västmanland lider av någon form av inkontinens, urinläckage, men bara en fjäredel av dom söker hjälp för sina problem.

Trots att vården av kvinnor som lider av urinläckage har förbättrats genom åren så upplever kvinnorna fortfarande att det är mycket pinsamt att prata om problemen och be om hjälp.

Enligt Gunilla Varhos, uroterapeut på kvinnokliniken i Västerås, upplevs problemen så pinsamma att en del kvinnor inte ens talat om för sina män att de lider av inkontinens.

Gunilla Varhos tar emot kvinnor från 14 upp till 95 år, men de flesta av dom är i 50-årsåldern.

Den vanligaste typen av urinläckage beror på ansträngningar, att man hoppar, dansar, nyser, springer eller lyfter nåt tungt.

Trycket i blåsan blir för högt och man kissar på sig, utan att ha känt sig kissnödig.

Många av kvinnorna har fått inkontinens sen de fött barn, andra kan få det på grund av neurologiska sjukdomar eller andra problem.

Idag finns det hjälp att få, kvinnorna kan bland annat opereras, eller träna bort inkontinensen med bäckenbottenträning. Man håller också på att testa en medicin mot inkontinens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".