Resenärer vill ha kortare restider

Resenärerna har fått säga sitt och nu går Trafikverket vidare med den förstudie som görs för att se om det går att öka turtätheten och få kortare restider på tågpendeln mellan Eskilstuna och Västerås.

Det var i våras som Trafikverket visade utställningar och hade samrådsmöten i Eskilstuna, Kvicksund, Västerås och Strömsholm där resenärer fick säga sitt.

Nu har verket sammanställt synpunkterna och det kom åsikter på bland annat tätare turer, snabbare tåg, bättre tidtabeller för byten och fler ställen att gå av och på tågen.

En del av synpunkterna är tågföretagens sak att ordna, men en del ska Trafikverket väga in i sin studie. Studien ska presentera fyra oilka alternativ som ska göra att tågpendlingen ökar.

Arbetspendlingen mellan Eskilstuna och Västerås har mer än fördubblats de senaste 20 åren, men det är bara 15 procent som tar tåget . Trafikverket vill att det ska bli fler.

I studien ingår också en undersökning om det går att börja med direkttåg, utan uppehåll, under rusningstid mellan Eskilstuna och Västerås.

Ska man klara turer varje kvart och en kortare restid, då krävs det dubbelspår på hela sträckan och en ny sträckning mellan Dingtuna och Kvicksund.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista