Samarbetet slut i landstinget

Nu är det slut på det snart ettåriga samarbetet i landstinget mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Folkpartiet. Orsak: skilda åsikter om den omdiskuterade upphandlingen av den privata familjeläkarverksamheten.

Samarbetet tog slut efter att moderaterna och folkpartiet lagt fram ett eget förslag om att avbryta landstingets omdebatterade upphandling av den privata husläkarvården.

De två partierna vill att privata familjeläkare fritt ska få etablera sig i länet, bara de följer landstingets kvalitetskrav.

Läkarna skulle, enligt förslaget, få ersättning per listad patient, som det fungerar idag.

Men förslaget gillades inte av socialdemokraterna och vänstern, som krävde att förslaget skulle tas tillbaka - annars skulle man avbryta samarbetet mellan partierna, berättar folkpartisten Torsten Källberg för P4 Västmanland.

Eftersom moderaterna och folkpartiet vägrade ta tillbaka sitt förslag är det snart ettåriga samarbetet mellan (s), (v), (fp) och (m) nu historia.

- Men socialdemokraterna och vänstern har ju majoritet, så de gör ju som de vill, säger Torsten Källberg till P4 Västmanland.

Både folkpartiet och moderaterna stod bakom upphandlingen av den privata familjeläkarverksamheten.

-  Men nu när vi ser konsekvenserna av det är vi allvarligt oroade, säger Källberg.

Att det skulle röra sig om ett ”billigt trick” att nu föreslå att upphandlingen avbryts, i syfte att få med sig opinionen inför kommande val, tillbakavisas bestämt av Torsten Källberg:

- Nej, jag tycker inte alls att det är något ”billigt trick”. Det är ytterst seriöst!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".