Demensboenden i länet går emot ny lag

Vissa demensboenden i Västmanland bryter medvetet den nya lag som förbjuder att låsa in dementa. De anställda är rädda för de äldres säkerhet om de får gå ut som de vill.

Den 15 juni blev det förbjudet att vidta tvångs- och skyddsåtgärder för åldersdementa på särskilda boenden, eftersom de enligt Socialstyrelsen bryter mot de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna.

Det innebär att det nu är förbjudet att använda larm på dementa, ha höga säng-grindar, spänna fast de dementa eller låsa dörren, om det inte finns samtycke från patienten.

Det är den sjuke som ska bestämma, oavsett graden av demens eller de anhörigas åsikt.

Men vissa demens-boenden i länet bryter medvetet mot reglerna. Tvångs- och skyddsbestämmelserna upphävdes mitt i sommaren och de som jobbar med dementa har fått försöka hitta egna lösningar.

En enhetschef på ett äldreboende i länet berättar att de valt att inte följa reglerna av säkerhetsskäl nu under sommaren då det varit sommarvikarier inne som inte känner de boende på samma sätt.

En annan enhetschef inom demensvården som P4 Västmanland talat med, berättar att man ibland har resonerat så att man möjligen kan åberopa nödrätten en stund då och då. Detta för att skydda en dement människa, som är orolig och bara vill upp och vandra och riskerar att ramla, om nu personalen är upptagen, och att man då har använt bälte i stolen för att skydda den sjuke.

Nödrätten är enligt Socialstyrelsen till för att förhindra att någon utsätter sig för allvarlig eller livshotande fara. Typfallet är om det är tjugo minusgrader ute och patienten vill ut och gå i bara nattkläderna. Då får man tillämpa nödrätten och hindra honom eller henne. Det måste dock finnas en allvarlig och överhängande fara för liv eller hälsa.

Problemet med förbudet att låsa in någon dement mot dennes vilja har man löst genom att prata med den sjuke och då det är påkallat försökt få samtycke till att hålla dörren låst.

En enhetschef säger: "det vore oansvarigt att låta de sjuka gå vilse i samhället och orsaka lidande både för sig själva och sina anhöriga."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista