Langning till unga ökar

Langningen av alkohol till ungdomar i Sverige har ökat med drygt 500 procent under de senaste tio åren. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet. Och även här i länet verkar det som om langningen till unga ökar, det säger Lena Nyman som är samordnare för alkohol- och narkotikaprevention i Västerås.

Lena Nyman menar att man måste jobba med kontinuerligt med det förebygganda arbetet mot langning.

Det handlar inte om att göra det på våren och över sommaren utan det handlar om att göra det tolv månader om året.

- Vi vuxna måste inse och förstå varför vi har en lagstiftning som ser ut som den gör. Vi försöker vädja till vuxenheten för att de ska visa att det inte är okej att man dricker alkohol innan man fyllt 18 år, säger Lena Nyman.

Och det är just där det kniper, menar Lena Nyman. Om man inte kan få de som langar att förstå konsekvenserna av att de unga dricker så kommer man aldrig att komma åt langningen, säger hon.

Lena Nyman tror också att de allt populärare resorna till södra Europa kan vara en fara. I arbetslöshetens spår finns risken att många ser en chans att dryga ut hushållskassan med att köpa billig alkohol i exempelvis Tyskland och sen sälja den vidare har hemma.

- Man köper för att man ska dela med sig på något sätt och det är ju väldigt få som ger bort så stora mängder, utan då säljer man det istället. Är det så kanske man inte bryr sig så mycket om vem man säljer till utan man är bara ute efter pengarna, säger Lena Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista