Ny form av bedrägerier i Västerås

I Västerås har bedragare börjat använda ett helt nytt sätt att lura till sig varor. Det handlar om stulna och köpta kontokorts-nummer och falska adresser.

- Det är hemskt fiffigt uttänkt, säger Ulf Palm, informationsansvarig hos Västmanlandspolisen. 

Ulf Palm berättar att bedrägerierna sker i flera steg. Först tar bedragaren - slumpmässigt -  fram adresser, till exempel ur telefonkatalogen, till personer som bor nära paketutlämningsställen.

- Det andra steget är att bedragaren köper ett kontonummer via någon sida på internet. Uppgiften jag har är att man kan köpa stulna kontokortsnummer för mellan tre och fem dollar styck, säger Ulf Palm till P4 Västmanland.

För några få dollar och några enkla klick på datorn kan bedragaren alltså köpa ett kontokortsnummer - som kan användas för att beställa varor via postorder, till exempel en mobiltelefon.

Varan skickas till utlämningsstället, till exempel en butik, där bedragaren går och hämtar ut paketet. När varan redan är betald behövs nämligen ingen legitimation.

Personen som fått avin i brevlådan vet inte vad det hela handlar om. När hon eller han kommer till posten eller butiken är paketet redan utlämnat.

- Den som får stå för fiolerna, det är den personen som blivit av med sitt kontokortsnummer. Personen som bor i närheten av utlämningsstället berörs egentligen inte, säger Ulf Palm.

Tre kända fall finns nu hos polisen i Västmanland. Alla handlar om personer i Västerås vars adresser utnyttjats. Polisen vet ännu så länge inte något om själva kontokortsägarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".