Hyregästföreningens ledning tillbakavisar kritik

Den avsatta styrelsens medlemmar för Hyresgästföreningen i Västerås menar att de fått utstå offentliga anklagelser om brott från ledningen flera gånger sedan de blev polisanmälda i våras för bokföringsbrott. De känner sig smutskastade och kräver nu en offentlig ursäkt från ledningen.

Men förbundsordföranden Barbro Engman har en annan åsikt.

– Vi har inte smutskastat någon och vi har heller inte anklagat någon för brott. Det vi har gjort är att vi har konstaterat att det saknades redovisning av pengar, säger Barbro Engman.

Hon fortsätter:

– Det vi gjorde då var att tillsammans med ordföranden i Hyresgästföreningen i Västerås, Hans Ohlsson, gick ut i ett pressmeddelande tillsammans och sa att det här är givetvis någonting vi ska reda upp, säger förbundsordföranden Barbro Engman.

Revisorer upptäckte i våras att det saknades 50 000 kronor i föreningens bokföring. Den gamla styrelsen polisanmäldes av förbundet för bristfällig ekonomisk redovisning.

Åklagaren la senare ner förundersökningen eftersom summan av pengar som inte redovisats inte var tillräckligt stor. Men för förbundsstyrelsen är frågan inte avgjord ännu. De kommer förmodligen i slutet av augusti besluta om de ska driva processen vidare eller inte.

Den sparkade styrelsen i Västerås tycker att de blivit uthängda av förbundsledningen och regionkontoret som redan skyldiga i massmedia flera gånger. Styrelsemedlemmarna vill nu ha en offentlig ursäkt från ledningen och upprättelse, men förbundsordföranden Barbro Engman håller inte med:

– Nej jag kan inte riktigt förstå vad vi ska be om ursäkt för, därför här är det en styrelse som inte har skött ekonomin och inte tagit ansvar. Jag tycker ju snarare att de själva också ska titta på sitt agerande och fundera över vilken situation de också satt Hyresgästföreningen i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista