Boende för flyktingungdomar invigt

I dag invigdes ett boende för ensamkommande flyktingungdomar på Norrbygården i Fagersta. Fler kommuner i Sverige skriver numera avtal med Migrationsverket sedan de blivit uppmanade att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn och ungdomar, menar migrationsminister Tobias Billström som invigde boendet i Fagersta i dag.

– Ja absolut det kan jag definitivt säga för Migrationsverkets egna rapporter visar att en mängd av landets kommuner har planer på att teckna avtal. Men de måste också lösa lokalproblem, lösa frågan om rektytering av personal. I vissa fall måste de fatta politiska beslut.

Han fortsätter:

– Men under hösten kommer vi förmodligen se fler platser växa fram och det har ju varit regeringens ambition hela tiden, säger Tobias Billström (M).

I april månad flyttade de tolv pojkarna in i lokalerna på Norrbygården i Fagersta. De är mellan 16 och 17 år. De flesta kommer från Afghanistan.

Till dagens invigning var många olika personer inbjudna, men ungdomarna själva som bor i huset hade tydligen inte fått någon inbjudan fram tills igår. Socialchef Christina Kaloinen har ingen förklaring till varför det blev så:

– Det är ingenting som jag varit med i det beslutet. Jag fick höra det i går när jag träffade ungdomarna och det är ju självklart att de ska vara med.

– Det är klart att vi har haft vissa inkörningsproblem, men det har man alltid i ett nytt boende.

Vad har ni haft för problem då till exempel?

– Jag tror att mycket har handlat om kommunikationsproblem, säger Christina Kaloinen.

Enhetschefen Tomas Strand säger att det till en början varit lite trevande eftersom personalen och ungdomarna inte kände varandra. På frågan hur ungdomarna trivs nu svarar han så här:

– Det är lite både och. Vissa gånger så framför de kritik om olika saker, men om man då pratar med dem en och en så kan vi ofta prata om sakerna och de blir nöjda med de svar de får. Vi försöker tillmötesgå deras behov så gott det går, säger Tomas Strand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista