Cykelstölderna ska minskas

Cykelstölderna i Västerås ska ner med 20 procent. Det är målet för en kampanj under våren och sommaren. Förra året anmäldes 2 100 cyklar som stulna i Västerås.

Bakom kampanjen för att minska den siffran står polisen, Västerås stad, Västerås citysamverkan och Länsförsäkringar Bergslagen.

– Cykelstölder är integritetskränkande. Man blir förbannad när man kommer och ska ha cykeln och ser att den är stulen. Dessutom blir det en massa besvär och det kostar pengar, och kan vi få ner den här brottsligheten så kommer också folks trygghet att öka, säger polisens informationsansvarige Ulf Palm.

De flesta blir av med sina trampfordon vid Centralstationen i Västerås. Det gäller däremot inte cyklisten Malin Olsson och det har nog sin troliga orsak. Hon låser fast sin cykel i ett räcke med ett stadigt lås, och förklarar så här varför:

– Ja, man vill ju gärna ha cykeln kvar när man kommer hem från skolan.

P4 Västmanland: Hur länge har du haft den här cykeln?

– Den har jag nog haft en 6-7 år.

Varje vecka anmäls i genomsnitt 30 cyklar som stulna i Västerås, nya som gamla, snygga som fula, till ett värde av 75 000 kr, enligt Länsförsäkringar. Det kan finnas ett mörkertal; en cykel som är mindre värd än självrisken till exempel kanske inte anmäls, och kanske man också hittar igen cykel efter ett tag.

De flesta cyklar stjäls på helgerna under sommarmånaderna när bussarna inte går och man kanske inte har råd med taxi. Det är som regel tillfället som gör tjuven, berättar polisinspektör Per Zetterlund. Att det skulle vara organiserat i ligform tror han inte på.

– Gör det så svårt som möjligt, säger han. Det som är viktigt när det gäller det här, det är att man låser fast sin cykel, att man sätter fast den vid något tungt, något fast föremål - något räcke eller cykelställ eller något sånt där - så att det inte bara går att ta cykeln under armen och gå därifrån och bryta upp det på något annat ställe.

Vid sidan av den här kampanjen startar Västerås stad under våren en kampanj för att få fler att ta cykeln till arbetet och andra platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista