Facklig kritik mot massmedia

Mediearbetsgivarna kringgår systematiskt lagen om anställningsskydd. Det anser Svenska Journalistförbundet, SJF.

En rapport som idag lämnades till arbetslivsminister Hans Karlsson visar bland annat på en kvinna som flyttat tretton gånger under fem års tid utan att få fast anställning någonstans, och att vikariesituationen i mediabranschen är svår bekräftar både tidningen VLT:s vice ordförande i SJF-facket Johan Lif och Birgitta Ekblad som är ordförande på SJF-sektionen på SVT:s Tvärsnytt.

– Just idag har vi nio vikarie inne och elva tillsvidareanställda om jag har räknat rätt, och det ger väl en ganska tydlig bild av hur situationen är idag på redaktionerna, säger Birgitta Ekblad och Johan Lif fyller i:

– Det är alltså ett problem både för den enskilda vikarien som har en osäker tillvaro och aldrig får ett fast jobb, det är ett problem för arbetsmiljön på redaktionen, det är ett problem för fast anställda som tvingas byta medarbetare, det är ett problem för den journalistiska kvaliteten etcetera, så att det finns många aspekter på frågan den är allvarlig.

P4 Västmanland: Vad tycker du att man ska göra då för att situationen ska bli bättre?

– Det finns ju ett förslag nu som SJF kommer med om att skärpa Lagen om anställningsskydd, LAS, en tvingande regel om att en visstidsanställning ska omfatta hela den perioden som arbetsgivaren behöver täcka upp. Det är ju ett förslag som skulle föra oss en liten bit på vägen, svarar Johan Lif medan Birgitta Ekblad är litet tveksam:

– Det stora problemet här är ju de här övergripande neddragningarna som man gör. Om man utgår ifrån en redaktion på tio personer och sedan säger att den redaktionen ska göra lika mycket, ”men vi ska ta bort två personer” då har man ju öppnat den här dörren för att ta in vikarier eftersom åtta personer inte klarar av att göra det här jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista