Böter för Västerås Hamn

Västerås hamn AB dömdes i dag av Miljödomstolen till att betala 300 000 kronor i vite för att hamnen ännu inte byggt en barriär mellan Mälaren och den så kallade cefyllkajen. Cefyllen består av kolaska blandad med cement och kajen läcker ut tungmetaller i Mälaren.
Två gånger tidigare har hamnen ålagts att bygga en skyddande barriär mellan kajen och Mälaren. Länsstyrelsen hotade med vite på en halv miljon kronor om inte hamnen var klar med bygget redan den första maj 2000. Hamnen överklagade till Miljödomstolen som flyttade datumet till den första augusti förra året. Men Västerås hamn har alltså ännu inte byggt någon barriär och måste nu betala 300 000 i skadestånd. I länsstyrelsens stämningsansökan från i höstas stod också att hamnen skulle tvingas ta bort de block av cefyll som ligger på sjöbotten, men om det yrkade länsstyrelsen ingenting i det här åtalet, berättar Heidi Wiik på Miljödomstolen, som därför la skadeståndet på 300 000 kronor. Nästa datum är nu den 29 augusti nästa år. Då måste barriären vara klar, säger miljödomstolen och det tror även hamnen är realistiskt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista