Kantzowska gymnasiet tappar elever

Kantzowska gymnasiet i Hallstahammar och Surahammar tappar elever; nu måste man lägga ner program. Hälften av niorna vill hellre gå gymnasiet i en annan kommun.

Kantzowska gymnasiet i Hallstahammar och Surahammar tappar elever. Det visar sig när niornas val till gymnasiet har räknats samman.

Hela 48 procent av niorna i Surahammar och Hallstahammar väljer i första hand en gymnasieutbildning i någon annan kommun.

Det handlar dels om friskolor, men även kommunala skolor i andra kommuner är populära.

Det väcker reaktioner bland utbildningsansvariga inom Kantzowska.

- Det är olyckligt. Naturligtvis är det positivt för eleverna om de kommer in på den utbildning de vill, men för oss finns det nackdelar, säger Jahn Svensson, Kantzowska gymnasiets förbundsdirektör.

- Varje elev som vi sänder till en annan kommun kostar pengar. Det gör att vi på Kantzowska gymnasiet får anpassa oss och det är stundtals inte helt lätt.

Det program där minskningen slår igenom tydligast är Omvårdnadsprogrammet, som inte alls kommer att kunna starta till hösten.

De elever som valt Omvårdnad hänvisas i stället till gymnasier i andra kommuner.

- Det är tråkigt att behöva lägga ner program, det berör ju både lärare och elever. Vi väljer att inte starta programmet 2004. Men beroende på hur intresset är inför höstterminen 2005, kan vi komma att erbjuda Omvårdnadsprogrammet på nytt, säger Jahn Svensson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".