Politisk strid om äldreboende

Politikerna i Arboga verkar ha svårt att enas om fastighetsfrågor. Båda sidor är överens om att det behövs ett nytt äldreboende. Men om det ska byggas på höjden eller bredden, kan de inte komma överens om.

Majoriteten är för en ändring av detaljplanen som gör att hus med sju och nio våningar får byggas i kvarteret Porsen.

Men det är den borgerliga oppositionen emot. Jonna Lindman (M) menar att det inte passar in i den medeltida stadsmiljön.

– Vi tycker inte att det smälter in i den vackra kulturhistoriska miljön som vi har här i Arboga, säger hon.

Den politiska striden handlar om den nya detaljplanen för kvarteret Porsen i Arboga.

Kvarteret ligger norr om centrum i Arboga och i slutet av augusti väntas kommunfullmäktige klubba igenom den nya planen som gör att sju- och niovåningshus kan byggas där.

Olle Ytterberg (S) tycker att det behövs en ny syn på bebyggelse i Arboga.

– Vi bygger ju inte mitt i centrum, vi bygger i utkanten av stan. Det har vi gjort tidigare: Vilsta, Brattberget bygger en annan miljö än den medeltida stadsbilden. Det kommer vi att fortsätta att göra. Vi kan inte stanna kvar i medeltiden, vi måste förnya oss, säger han.

Trots de politiska motsättningarna tycker både Jonna Lindman och Olle Ytterberg att en blocköverskridande uppgörelse om fastighetsfrågan skulle vara bra.

– Naturligtvis om vi tycker samma sak så vore det naturligtvis det bästa. Det vore det stabilaste för Arboga, säger Jonna Lindman.

Olle Ytterberg resonerar på liknande vis:

– Vi diskuterar gärna, vi har ingenting emot att oppositionen är med oss. De är välkomna, självklart. Men vi tycker att det är tråkigt att man ibland är emot bara för att man ska vara emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista