Omorganisation kan röra till fullmäktige

Mycket talar för att veckans kommunfullmäktige i Skinnskatteberg kan bli en mycket långdragen historia.

Då skall den planerade organisationsförändringen inom dom kommunala verksamheterna diskuteras.

Synpunkterna är många och krtiken mot utredningen betydande. Mest ifrågasatt är tanken på att bygga upp en central verksamhetsservice som skall hålla i administrationen åt samtliga förvaltningar. Personalfrågorna skall också handläggas utanför förvaltningarna vilket många ifrågasätter.

Vass i kritiken är tekniske chefen Bengt Åke Andersson. Han leder idag en verksamhet som pengar i lika stor som barn och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen. Men när organisationutredarna nu presenterar sitt förslag för den framtida verksamheten så placeras tekniska förvaltningen direkt under kommunstyrelsen.

- Det känns oroväckande, konstaterar Andersson i sitt svar till fullmäktige, eftersom den lösningen prövats tidigare med föga lyckat resultat.

Att utredarna dessutom glömt stora delar av tekniska förvaltningens åttaganden gör situationen ytterligare besvärande. Uppdrag som vatten och avlopp, renhållning, slamtömning , trafikbelysning och ytterligare några finns inte med när utredarna försöker ge en bild av Skinnskattebergs tekniska förvaltnings verksamhet.

Bengt Åke Andersson blir inte mindre upprörd över att utredarna tror attförvaltningen av kommunens lokaler, bosäder och industrilokaler skall kunna skötas av enbart en kontorsvaktmästare och fastighetssköare.

Förvaltningen av alla fastigheter omfattar 30 miljoner plus sju miljoner i investering och det kräver en kvalificerad fastighetsförvaltning, konstaterar Andersson.

Detta är bara ett axplock ur dom yttranden som kommunfullmäktige i Skinnskatteberg skall ta ställning till på torsdagskvällen och där SKTF:S korta med solklara syn på utedningen kan få stort genomslag.

- Hela rapporten innehåller för mycket sakfel, SKTF förkastar förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".