Nytt övervakningssystem av bilförare

Allt fler bilförare kör för fort. För att sätta stopp för den här utvecklingen inför staten ett nytt övervakningssystem.

Ifjol blev rekordmånga svenskar av med sina körkort på grund av fortkörning. Fler poliser ute på vägarna har inte hjälpt, men nu tar staten till det finmaskigaste av nät: ett nytt övervakningssystem som ser allt, och det är i det här länet det först ska testas, berättar Ulf Palm, informationsansvarig vid polismyndigheten i Västmanland:

- Västmanland har blivit utsett till försökslän i det här projektet, och det går helt enkelt ut på att ett litet datachips kommer att sitta fast vid skattekvittot och skattekvittot måste man ju alltid ha på bilen.

I samma ögonblick som du startar din bil kommer signaler att överföras via befintliga mobil- eller radiomaster till en dator i polishuset i Västerås.

Där registreras alla dina rörelser, alltså inte bara vilken hastighet du håller utan även vilka omkörningar och svängar du gör, vilka stormarknader och bensinmackar du besöker, med mera.

- Det ska inte finnas några vita fläckar här i länet, säger Ulf Palm.

Det här gör samtidigt projektet kontroversiellt; det kan uppfattas som integritetskränkande. Frågan är vilka av dina rörelser som inte får lagras och utreds nu på uppdrag av regeringen. För polisen däremot, som har sparkrav på sig, innebär det här något revolutionerande, berättar Ulf Palm: 

- Det är det som är så fiffigt, att det behövs inte så himla mycket folk, för det här är ett helt automatiskt system; det lagras in i en dator och sedan spottas det ut inbetalningskort som är föradresserade. Polisen brottas ju med knappa resurser och det här är ett väldigt effektivt sätt att utnyttja både teknik och personal. Det sköter sig i stort sett självt, säger Ulf Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".