Dyrare arbetslöshet än sjukskrivning

Arbetslösheten har blivit mycket dyrare medan kostnaderna för sjukskrivningarna har minskat sedan 1990. Det visar en ny studie som två forskare vid Mälardalens högskola gjort i Västmanland, men utvecklingen är den samma för hela riket.

Kostnaderna för sjukskrivningarna har på 13 år minskat med en fjärdedel samtidigt som de för arbetslösheten har ökat med betydligt mer än det dubbla, och det får den ena av forskarna, Göran Sidebäck, att häpna över varför sjukskrivningarna orsakat så stor debatt.

- Arbetslösheten har ju ökat med 130 procent mellan 1990 och 2002, och det säger man ingenting om, säger Göran Sidebäck.

- Tidigare förde man ju väldigt mycket oväsen om arbetslösheten steg, när den var på mycket låga nivåer. Vi hade ju problem med arbetslösheten tidigare, men då var den väsentligt lägre.

P4 Västmanland: Det du menar, det man egentligen borde diskutera är problemen med den stora arbetslösheten och kanske inte kostnaderna för sjukskrivningarna, för det är inte ett lika stort problem ...

- Jag skulle inte säga så riktigt, utan båda är ett problem. Man ska diskutera två saker, inte bara en sak åt gången, vilket man har gjort. Sjukskrivningarna har gått upp men de är inte lika höga som de var 1990. Arbetslösheten är högre än den var 1990, så man borde också uppmärksamma arbetslösheten i betydligt större utsträckning. Och arbetslöshetskostnaderna är större för enskilda individer, och arbetslöshetsproblemen större än bland de sjukskrivna. Så på ett sätt är arbetslösheten ett större problem än sjukskrivningarna, men man bör diskutera båda problemen.

P4 Västmanland: Den här studien har ni ju gjort på Västmanland, men kan man säga att det ser likadant ut över hela Sverige?

- Ja, vi har fått tillgång till data från SCB (Statistiska centralbyrån) och vi kan se på ungefär samma beräkningsgrunder att mönstret i stort sett är det samma; sjukskrivningarna är lägre nu än de var 1990 och arbetslöshetskostnaderna i landet är högre nu än de var 1990. Så att det är samma mönster som man kan se där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista