Bygg ut Bergslagssjukhuset - nytt förslag

Bergslagssjukhuset i Fagersta kan komma att byggas ut till en kostnad av 120 miljoner kronor.

Det skulle det nämligen kosta att samla den verksamhet som närsjukvården innebär i ett nytt hus utmed Floravägen granne med de nuvarande familjeläkarmottagningarna. Förslaget är ett av fyra alternativ som i dagarna prsenterats Bergslagssjukvårdens ledning och personalen på sjukhuset.

Den arkitektfirma som landstinget Västmanland anlitat för att se över lokalsituationen vid länets sjukhus i samband med att närsjukvården införts i Fagersta och Sala har alltså kommit med ett första utkast till hur man skulle kunna lösa lokalbehovet vid Bergslagssjukhuset.

Tanken, eller uppdraget, är att minska landstingets tomma ytor med 25 000 kvadratmeter och i Fagersta finns några alternativ som lösgör en hel del yta. Men då kostar det också. Ett alternativ är att helt överge huvudbyggnaden och bara behålla köket och restaurangen och istället bygga en tredje huskropp till vänster om familjeläkarmottagningen i vilken man skulle samla hela den verksamhet som sjukhuset i sin nya skepnad skall erbjuda bergslagsborna. En summa som cirkulerar på sjukhuset är att det skulle kosta 120 miljoner kronor.

Andra alternativ är att plocka in den psykiatriska vården i huvudbyggnaden och frigöra fastigheter på baksidan där psykiatriska idag har sin verksamhet.

Ambulansen som fått utökad verksamhet när sjukhuset gjordes om behöver mer plats - för såväl bilar som personal och här finns bland annat ett alternativ att bygga en ny station nere vid Floravägen och landstinget har redan begärt ett förhandsbesked av Fagersta kommun om hur kommunen skulle ställa sig till det.

Nu har personalen på sjukhuset några dagar på sig att tycka tycka till om förslagen för att arkitektfirman sedan om en månad skall presentera den slutgiltiga lösningen vilket landstinget skall klubba igenom före sommaren.

Då inleds också jakten på hyresgäster till de friställda ytorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".