Allt fler äldre men färre platser

Allt fler lever längre, och när 40-talistgenerationen har uppnått 80-årsåldern kommer de här i länet vara minst 8 000 till antalet. Det visar en studie som docent Claes Herlitz vid Dalarnas forskningsråd har gjort. Det skapar behov men platserna blir färre, säger han.

– Det skapar behov av särskilda boenden, men under de närmaste åren kommer kommunerna tvärtom att dra ner på sådana och det är ingen bra lösning, säger Claes Herlitz vid Dalarnas forskningsråd och förklarar varför:

– Därför att fler äldre människor som är bräckliga och i behov av stor hjälp kommer att bo hemma, och då är frågan om kommunerna kommer att kunna bidra med tillräckligt mycket hjälp för att de ska ha sådana möjligheter att bo hemma med god livskvalitet.

Åren 2002 till 2005 kommer kommunerna här i länet att ta bort mer än var tionde plats i särskilt boende, visar Claes Herlitz’ undersökning, samtidigt som det bara blir fler och fler äldre. Fortsätter dödligheten att minska på det sätt som den gjort hittills kommer antalet 40-talister att öka från 6 000 idag till minst 8 000 år 2030, säger Herlitz.

– Då kanske vi kommer att ha uppemot 10 000 85-åringar eller äldre i Västmanlands län.

Herlitz tycker inte att neddragningarna av särskilda äldreboenden har skett tillräckligt övervägt. Det är svårt att tro att alla kommer att få den hjälp de behöver, säger han.

– Vi vet mycket väl att kommunerna har en besvärlig ekonomi nu, och man kan vinna en del på att omvandla platser i särskilt boende till hemtjänst, men jag vill betona att det är risk för att man går alldeles för långt och alldeles för fort fram nu och att många av de här äldre människorna kommer att vara i väldigt dåligt skick och kräva mycket hjälp ifrån hemtjänsten.

– Då är det fråga om det är ekonomiskt motiverat med en så kraftig neddragning som nu sker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".