Vargpar bosatt i Kolsva

För första gången på 150 år har ett vargpar etablerat sig i skogarna norr om Kolsva. Det här med varg väcker starka känslor i bygden.

Elny Persson som bor i Uttersberg är inte glad över de nya grannarna:

- Jag tycker det är lite otäckt. Uttersbergs idrottsklubb har ju motionsspår här. Här kommer det barn cyklande och kommer och går och leker här. Man kan ju undra vad som kommer att hända, säger Elny Persson.

Vargparet i skogarna norr om Kolsva har väckt starka känslor och vargbeståndet i Sverige är en fråga som debatterats mycket. Men enligt Göte Hamlin, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västmanland, finns det för människor ingen anledning till oro.

- Vargarna är ju inte farliga för människor. Det har inte inträffat på de senaste 150 åren att en människa har blivit skadad av varg. Däremot så kan de gå en del på tamdjur, säger Göte Hamlin.

Trots Göte Hamlins försäkran om att vargarna inte angriper människor så säger Elny Persson att hon inte vågar släppa ut sina barnbarn och leka på samma sätt som hon gjorde förr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".