Oro över underskott i Arboga

Barn- och utbildningsnämnden i Arboga får ett underskott i år på nästan 4 miljoner. Det visar den första prognosen för i år.

Situationen är allvarlig, säger Rune Engman som är administrativ chef på barn- och utbildningsförvaltningen:

- Det är det mest bekymmersamma läget vi har varit i under min tid i Arboga kommun. Jag började 1991 här i kommunen. Det känns otroligt frustrerande att se på det här underskottet, säger Rune Engman.

Han säger att ett problem är kostnader för elever som studerar i andra kommuner. Inom gymnasieskolan söker sig 45 procent av eleverna till program utanför kommunens gränser.

För att komma tillrätta med underskottet ska kommunen nu se över särskolan och gymnasieskolan om man kan ha fler elever på hemmaplan.

En av de konkreta åtgärderna som just nu diskuteras i Arboga för att komma till rätta med ekonomin, är att lägga ner Engelbrektsskolan.

Tidigare i veckan tog politikerna i nämnden upp frågan. Enligt kommunens beräkningar skulle man spara tre och en halv miljon på att lägga ner Engelbrektsskolan. Beslut kommer senare under april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".