"Låt föräldrarna bestämma"

Vänsterpartiet i Arboga föreslår att föräldrarna fritt ska få bestämma hur barnomsorgstimmarna ska fördelas över veckan. Idag måste man ta ut tre timmar per dag.

År 2001 infördes lagen om att alla barn ska ha rätt till 15 timmars barnomsorg i veckan.

I Arboga föreslår nu Vänsterpartiet att föräldrarna ska få disponera sina 15 timmar fritt under veckan; idag måste man ta ut tre timmar per dag.

- Tanken är att de ska få välja. I dag får barnen aldrig vara kvar över maten och det tycker vi är en viktig faktor, säger Maria Fredlund, en av vänsterpartisterna bakom motionen.

Det finns flera exempel på kommuner som erbjuder mer än de lagstadgade femton timmarna. Västerås, till exempel, erbjuder fem timmar per dag, alltså 25 timmar i veckan.

Men i Arboga så är det helt enkelt tre timmar per dag som gäller, punkt slut.

Frågan är om det inte skulle kosta mer om föräldrarna fritt fick fördela de 15 timmarna över veckan, som Vänsterpartiet föreslår?

- Nej, jag tror inte att det blir dyrare. Till exempel den matkostnad som ökar en aning är ingen kostnad att tala om. Det handlar nog om en princip om vi inte får igenom det här, säger Maria Fredlund till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".