Upphandlingen av familjeläkare fall för regeringen

Nu har den omdiskuterade upphandlingen av de privata familjeläkarna i Västmanland hamnat på regeringens bord. Det handlar om två lagar som krockar med varandra.

Familjemedicinska Institutet, Fammi, har skrivit ett brev till socialminister Lars Engqvist om upphandlingen av den privata vården. 

Fammis VD, Göran Sjönell, vill att socialminstern utreder problemet med att Lagen om offentlig upphandling konkurrerar med Hälso- och sjukvårdslagen. Han menar att det i slutänden går ut över patienterna.

Lagen om offentlig upphandling säger att all privat verksamhet måste upphandlas, och att alla intresserade får komma in med anbud.

Hälso- och sjukvårdslagen säger att alla patienter ska känna trygghet i vården och ha rätt till en fast läkare.

Göran Sjönell tycker att Hälso- och sjukvårdslagen borde väga tyngre, eftersom relationen mellan läkaren och patienten är så viktig och kan ta år att bygga upp.

Han är mycket upprörd över det som har hänt i Västmanland.

Det var i början av mars som det stod klart att sex av landstingets 16 privata familjeläkarmottagningar förlorar sina vårdavtal med Landstinget Västmanland - i stället ska det privata vårdbolaget Carema ta över.

Det har orsakat ilska och oro hos både personalen på familjeläkarmottagningarna och bland patienterna.

Läkarna har blivit erbjudna att stanna kvar och bli anställda av Carema, men det erbjudandet tycker Göran Sjönell är en skymf.

- Läkarna har varit egenentrepenörer med eget inflytande, det är oförskämt att föreslå att de ska ta anställning som tjänstemän på ett multinationellt företag, säger Göran Sjönell till P4 Västmanland.

Han tycker också att det är särskilt sorgligt att detta händer i just Västmanland, där 80 procent av befolkningen aktivt valt en egen läkare. Systemet med att patienterna får lista sig hos en läkare finns inte i alla landsting.

(Familjemedicinska Institutet, Fammi, är en ideell förening som staten, Landstingsförbundet och Kommunförbundet står bakom.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".