Lackering ger farlig arbetsmiljö

Arbetsmiljön för personal som jobbar med industrilackering är i många fall farlig. Det framgår av en rapport från Arbetsmiljöverket, som besökt industrilackeringar i Västmanland, Örebro och Värmland. Över hälften av företagen får kritik.

Arbetsmiljöverkets rapport bygger på ett 40-tal besök i regionen.

Det är främst hanteringen av härdplaster och det kemiska ämnet isocyanat som undersökts. Isocyanat är ett allergiframkallande ämne, som man inte ska andas in.

När man blir påverkad av isocyanat visar det sig på flera sätt, enligt arbetsmiljöinspektör Per Gunnar Östlund på Arbetsmiljöverket.

- Man kan få huvudvärk, näsblödning, bli ”tungandad”. Det kan utvecklas till isocyanat-astma, och det kan utvecklas till överkänslighet mot andra kemiska produkter, säger Per Gunnar Östlund. 

Rapporten visar att arbetsmiljön på lackeringsanläggningarna har många brister. Över hälften av företagen har fått krav på förbättringar som måste göras.

Den vanligaste bristen är att företagen inte gör riskbedömningar, där måste tolv företag bli bättre.

Andra vanliga brister är att det saknas så självklara saker som skyddsutrustning - t ex andningsskydd  - eller att venitlationen är för dålig.

Störst problem verkar det vara vid färgblandnings-platser, men det finns även fall där hela sprutmålningslokalen fått anmärkningar.

Arbetsmiljöverkets slutsats är att företagarna måste bli bättre på att undersöka riskerna, och jobba mer skadeförebyggande än vad man gör idag.

Dessutom behöver de flesta företag läsa in sig på vilka arbetsmiljöbestämmelser som gäller - och följa dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".