Polisen granskar anlagda bränder

Nu ska polisen i Västmanland granska de många bränderna i länet den senaste tiden. Misstankarna gäller en eventuell pyroman, och nu handlar det om att hitta möjliga samband mellan bränderna.

En av dem som ska utreda bränderna är Torbjörn Möllberg, kriminalinspektör i Hallstahammar.

Han vill inte gå in närmare på detaljer, men förutom bränder i Sala, Arboga och Skultuna, har just Surahammar haft ett antal bränder under våren varav minst två anlagda; en på skjutbanan och en i ett fritidshus vid Långsjön.

Nu ska de olika bränderna noga kartläggas och utredas, sedan är det upp till Underrättelseavdelningen i Västerås att analysera och försöka hitta samband.

Torbjörn Möller satt även med i den grupp som förgäves försökte hitta en pyroman förra gången Surahammar drabbades av ett antal bränder, åren 1997 och 1998. Då förstördes bland annat kyrkan och Västsura Herrgård. Men trots hårt jobb lyckades gruppen aldrig få tag på någon gärningsman.

Torbjörn Möllberg säger till P4 Västmanland att de bränder som under våren konstaterats vara anlagda i Surahammar skiljer sig ganska mycket från bränderna 1997 och 1998, men på vilket sätt vill han inte gå in på.

Hans Zwicknagel, huvudkonsulent vid Brandförsvars-föreningen i Västmanland, vill inte säga att en pyroman härjar i länet.

- Var tredje brand i Sverige är anlagd, så det är en stor möjlighet att någon anlägger bränder i länet, men det behöver inte vara en pyroman, säger Zwicknagel. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".