Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Kraftsamling mot trafikdöden i länet

Publicerat torsdag 8 april 2004 kl 09.27

Idag är det Skärtorsdag; en av de stora trafikdagarna när många ger sig av till påskfirande på annan ort. Nu görs en storsatsning för att minska trafikdöden i Västmanland.

Varje år dödas mellan 15 och 20 personer i trafiken i Västmanlands län.

Om tre år, 2007, ska det vara högst 12.

Det är det nationella målet, och för att nå det bjuder nu Landstinget Västmanland, Vägverket och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, in flera hundra företagare som åkerier, organisationer och idrottsföreningar i länet till en kraftsamling.

- Alla kan bidra med någonting i trafiksäkerhetsarbetet, och vi vill alltså att så många som möjligt ska vara med och jobba med sin del, säger Maria Zetterberg Moberg, trafiksäkerhetschef på NTF.

Det räcker inte med att förbättra vägar och fordon för att minska trafikdöden - det krävs också en förändring av beteendet, är budskapet till alla.

I hela världen dör varje år mer än en miljon människor i trafiken, 500-600 personer i Sverige, och alltså mellan 15 och 20 i Västmanlands län.

– Det är framför allt de höga hastigheterna i trafiken, att man inte sätter på sig bilbältet och att alldeles för många kör alkoholpåverkade, säger Maria Zetterberg Moberg.

Utan bilbälte kan man köra i högst 7 kilometer i timmen om man vill kunna stötdämpa sig med enbart armarna. I 40 procent av alla trafikdödsfall har bältet inte använts, och i 25 procent har alkohol varit inblandat.

– Men med rätt hastighet, bilbälte och noll promille alkohol i blodet skulle trafikdöden kunna halveras, säger Maria Zetterberg Moberg.

Sedan tidigare förbättrar man vägar, exempelvis genom mitträcken, berättar Fredric Gustafsson från Vägverket och ger en förklaring

- 40 procent av dem som dör i trafiken dör i mötesolyckor, säger han.

För landstingets del handlar det nu om att fortsätta verka för nykterhet och göra sina egna transporter säkrare, men också om att informera föräldrar om att barn exempelvis ska sitta bakåtvända upp till tre års ålder i bilen. Det handlar över huvud taget om att skapa medvetenhet hos en ny generation trafikanter, barnen, enligt landstingsrådet Denise Bergström.

- Lyckas vi med det, då får vi en generation som växer upp och som kommer att se det här naturligt, och den dagen pappa inte sätter på sig bilbältet och tioårige Kalle säger ”pappa, varför har du inte bilbältet på dig?”, då ska det mycket till för en pappa att inte bälta sig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".