Fler brott till domstol

Brott i Västmanlands län utreds allt snabbare, och kommer snabbare till domstol. Dessutom har utredningarna blivit bättre än tidigare. Det beror på ett nytt inslag i samarbetet mellan polis och åklagare - tvångsmedelsgruppen - som infördes första mars.

- Vi och polisen ser ju hela tiden över utrednings-verksamheten så att den ska bli så bra som möjligt, träffas och ser över utredningsbiten. Det är därifrån idén kommer. Den har vuxit fram efter hand här, säger chefsåklagare Anders Jakobsson.

Tvångsmedelsgruppen består av tre åklagare som varje morgon träffar polisens jourrotel och ger direktiv för hur en utredning ska drivas vidare. Brott som snatteri, stöld och misshandel fortsätter tvångsmedelsgruppen handlägga fram till häktning, medan grövre brott direkt förs vidare till andra rotlar inom polisen.

En person kan sitta anhållen i högst fyra dygn, fram till häktning, och före den 1 mars kunde fler än en åklagare vara inblandade under den tidsperioden.

I mars i år redovisade kriminalpolisen drygt 100 fler ärenden till åklagare jämfört med mars förra året. Samtidigt beslutade åklagarna om drygt 30 fler anhållanden eller totalt 85 sådana, och gjorde dubbelt så många eller totalt nära 50 häktningsframställningar, och det är inte brottsligheten som ökat, säger Anders Jakobsson.

– Vi kan se att med de här åtgärderna begås färre brott.

Länskriminalens chef Torbjörn Larsson tillägger:

– Tack vare att vi nu tar tag i de här ärendena direkt, vi utnyttjar den här anhållningstiden med att ta fram så mycket bevisning och hålla så många förhör som möjligt, hinner göra husrannsakningar så har vi större möjligheter att klara upp ärendet. Det här att vi slipper byta åklagare och har kvar samma utredare gör det här effektivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".