Stora variationer på tillsyn - Mälardalen anmäler sällan skogsägare

Antalet påpekanden som skogsvårdsstyrelserna skickar till ägare som misskött sin skogshantering, varierar stort. I jämförelse med övriga län skickade Mälardalslänen ut relativt få påpekanden förra året, i Västmanland inget alls när det handlar om bristande hänsyn i skogsbruket.

Skillnaderna i antal påpekanden, eller råd som man säger med skogsvårdsstyrelsens termer, beror främst på skillnader i skogsvårdsstyrelsernas övervakning av skogsägarna.

I Västmanland skickades till exempel under förra året tio påpekanden ut för bristande skogsvård, i Sörmland fjorton, i Uppland 26 och Stockholm 49, vilket kan jämföras med 293 påpekanden i Västerbottens län.

I Norrbottens län skickades 791 påpekanden ut till skogsägare på grund av bristande hänsyn i skogsbruket, i Västmanland skickades inget påpekande alls ut för bristande hänsyn.

Även när det gäller antal åtal på grund av brott mot skogsvårdslagen är varitationerna stora mellan landets olika skogsvårdsstyrelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".