Nu ska renhållningsbolagen sortera under samma tak

Nu finns det återigen färdiga planer på att slå ihop länets båda renhållningsbolag, Vafab och Västra Mälardalens Renhållning, VMR. Dom båda bolagen är överens, och nu är det upp till de tolv ägarkommunerna att säga ja eller nej. Förslaget har nyss gått ut på remiss.

- Det känns roligt och spännande. Jag hoppas att det här kommer att gå i lås, det säger Barbro Broman, VD för VMR.

VAFAB ägs av alla kommuner i länet tillsammans med Enköpings kommun, medan VMR ägs av tre kommuner: Köping, Arboga och Kungsör.

Senast för snart två år sen gick planerna på sammanslagning i stöpet, huvudsakligen på grund av att VMR och Köpings kommun inte kunnat komma överens om ett avtal om fjärrvärmeleveranser. Det problemet är idag ur världen, man har skriviet ett tio-årigt avtal. Därmed hoppas Barbro Broman att de båda bolagen kan bilda det nya Vafab Miljö AB till årsskiftet.

För hushållen så innebär det knappast nån stor förändring, trots att man i olika kommuner idag har olika hårda krav på sortering av hushållssopor. I Västerås till exempel sorteras soporna i två delar, komposterbart och restavfall, medan soporna i VMR:s område sorteras i tre delar, komposterbart, brännbart och deponi. Men någon anpassning från något håll tror hon knappast på.

- Nej , jag tror att varje kommun kommer att kunna ha sina speciella krav även i fortsättningen, säger Barbro Broman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".