Hundratals remisser försvinner

På landets sjukhus försvinner hundratals remisser varje år. Sjukhusen i vårt län är inga undantag från den regeln. Det visar en undersökning som vi har gjort av sjukhusen i Karlstad, Falun, Gävle, Västerås, Örebro och Uppsala.

Förra året begicks där 47 rena remissslarv och 196 misstänkta. Av dessa var 6 rena remisslarv och 28 misstänkta i Västerås.

En patient som drabbats av detta slarv är Owe från Sandviken, hans remiss glömdes bort i nästan två månader. Frun Gunilla berättar:

- Jag tycker att det är bedrövligt, även om han kanske inte hade kommit in tidigare. Just bara det här att gå och vänta och inte veta, det har varit en otroligt tuff tid, säger hon.

Lars-Göran Holtby, kvalitetsansvarig läkare på sjukhuset i Gävle, säger att det här är mycket allvarligt.

- Att man skriver en remiss beror ofta på att man är osäker och ibland döljer sig ganska allvarliga saker bakom. Även om det inte finns många riktigt allvarliga fall, är en sådan försvunnen remiss en för mycket, säger han.

Till hösten ska socialstyrelsen ha tagit fram förbättrade rutiner för remisshanteringen på landets sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".