Salas förvaltningar 500 000 kr för dyra - i månaden

Flera av Sala kommuns förvaltningar fortsätter att blöda.

Både vård- och omsorg och barn- och utbildning har dragit över sin budget med en halv miljon kronor var i månaden under årets första månader. Får man inte stopp på flödet av pengar kommer kommunen att få ett underskott på 17 miljoner kronor istället för ett beräknat plus på knappt fem miljoner.

Salas ekonomi fortsätter att skapa problem. Trots att man nu kört med nya redovisningsrutiner är varje månadsredovisning en chock. Bara de två stora förvaltningarna, barn- och utbildning och vård- och omsorgsförvaltningen har överskridit sin budget med en halv miljon var i månaden och fortsätter det på det viset kommer deras verksamheter att kosta 14 miljoner mer än vad man har pengar till. Och då skall man veta att båda efterlämnade miljonunderskott i fjol.

Barn- och utbildningsförvaltningen klarade sig undan med knappa tre miljoner men då hade man räddats av dom så kallade Wernersson-pengarna och inkomster från Ösby naturbruksgymnasium. Inköps- och anställningsstopp under det sista kvartalet var andra bidragande orsaker till att kommunen som helhet fick ett bättre bokslut än vad man befarat.

Men att problemen fortsätter är inte acceptabelt, konstaterar kommunalrådet Carola Gunnarsson och om ett par veckor när samtliga förvaltningars resultat efter första kvartalet är klart skall kommun och förvaltningsansvariga granska resultaten. Risken är uppenbar att nya sparåtgärder måste sättas in.

För att ännu en gång lyfta fram barn- och utbildning så måste de få ner kostnaderna, för de drabbas av höjda skolskjutskostnader från och med höstterminen - kostnader som innebär en miljon mer i årets budget och då gäller det att inte ligga fel redan från början av året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista