Gemensamt gymnasium nästa höst

Ett gemensamt gymnasium för Köping, Arboga och Kungsör kan bli verklighet redan till hösten 2005.

Detta enligt ett tjänstemannaförslag som under våren kommer att diskuteras intensivt i de tre kommunerna. En del i förslaget är att fördela de program som idag finns på mer än ett ställe.

- Tanken är att naturvetarna ska hålla till i Kungsör, ekonomerna på samhällsprogrammet samt handel och administration i Arboga, och till sist samhällsvetare, kulturvetare och språkvetare i Köping.

Det säger Torgny Martinsson, som utreder frågan om gemensamt gymnasium.

Dessutom ingår i förslaget att flytta barn och fritidsprogrammet från Köping till Arboga. Det här förslaget ska nu diskuteras av politikerna i nämnder och styrelser och om alla säger ja så får de elever som idag går i åttan, börja i en gemensam gymnasium nästa höst.

Frågan om gemensamt gymnasium har stötts och blötts i närmare tio år utan att det har blivit verklighet. Den närmaste månaden blir troligen avgörande för hur det blir nu.

En förutsättning är förstås att gymnasieutbildningen, totalt sett, blir billigare annars är det ingen mening att slå ihop påsarna. Då måste man ockoså räkna med kostnader för skolskjutsar som tillkommer om man sprider ut utblidningarna. Men det räcker inte med det:

- Vi måste också skapa ett mervärde, för det är aldrig populärt att resa. Särskilt inte från en större ort till en mindre, tror Torgny Martinsson

Det är dock inte aktuellt att lägga ner utbildningarna i Arboga och Kungsör.

- Nej det är det inte. Det är varken politiskt möjligt eller praktiskt, säger Torgny Martinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".