Rysslägren del av skolundervisning

Nu skall situationen vid rysslägren, under andra världskriget, i Skinnskattebergs kommun bli studiematerial för kommunens skolelever.

Länsstyrelsen har anslagit 650 000 kronor under två år för att först göra de gamla lägerplatserna tillgängliga och att sedan skapa ett undervisningsmaterial som skolor och föreningar skall kunna ta del av.

- Det är viktigt att det lyfts fram att det finns spår efter andra världskriget även i vår kommun, att eftervärlden får se hur människor utsattes för saker under andra världskriget, speciellt våra barn, säger Kurt Nilsson, kulturchef i Skinnskattebergs kommun.

Det är länsmuseet som är huvudman för lägersatsningen och i år är det 60 år sedan lägret vid Krampen i Skinnskatteberg tömdes och alla fångarna skickades tillbaka till Ryssland och ett ovisst öde.

- Vi hoppas att man ser det här på fullaste allvar även från rikshåll, det här kommer att vara en bit av svensk historia, det kommer också vara en bit av världshistorien, säger Kurt Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".