Nytt gruppboende i Kungsör

Ett nytt gruppboende för funktionshindrade planeras i Kungsör. På så sätt hoppas man få bort den kö som finns idag.

Kommunstyrelsen har valt att vänta med beslut i frågan. Det behövs en ordentlig kostnadsberäkning först.

De aktuella planerna går ut på att bygga om Högklinten, den gamla personalbostaden på Gersillaområdet.

Pelle Strengbom, socialnämndens ordförande i Kungsör, tycker att planerna bör sättas i verket:

- Alternativet kan bli att vi måste sätta in insatser för de som behöver det, och det kostar också pengar, säger Pelle Strengbom.

Just i Kungsörs kommun bor många funktionshindrade och det hänger ihop med att landstinget på 1950-talet byggde en institution för utvecklingsstörda i kommunen.

Då placerade man personer från hela länet här. Många bor fortfarande kvar i kommunen i exempelvis gruppbostäder. Men alla har alltså inte fått plats på gruppboende, trots att det finns beslut om det, och det är den bristen som socialnämnden vill avhjälpa.

Kostnaden ska alltså utredas närmare, och frågan är vad man gör om det visar sig bli för dyrt att bygga om Högklinten.

- I så fall får vi väl ta upp ärendet till diskussion igen, men socialnämnden har undersökt flera olika alternativ och har kommit fram till att det här är det lämpligaste objektet, säger Pelle Strengbom.

Det finns en preliminär uppskattning som visar att det skulle kosta cirka 7-8 miljoner att bygga om den gamla personalbostaden på Gersillaområdet till gruppboende. Det skulle i så fall bli plats för sex funktionshindrade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".