Räddningstjänster i samarbete

I Fagersta och Norberg vill man slippa brandbilar som vänder vid kommungränserna - från och med idag ska räddningstjänsterna samarbeta i gränstrakterna. Fagersta vinner en extra räddningskår om flera olyckor skulle inträffa samtidigt, men framför allt ska avtalet minimera tiden det tar för brandkåren i Norberg att komma fram till olycksplatser vid gränsen till Fagersta.
Skillnaden i utryckningstid är stor. När deltidsbrandmännen i Norberg får larmet på sina personsökare tar det ungefär 25 minuter innan de är på plats i Bråfors eller Årnebo, nära kommungränsen till Fagersta. Att i stället skicka en brandbil från Fagersta tar bara sju minuter. I dag träder avtalet mellan Södra Dalarnas räddningstjänstförbund och Räddningstjänsten i Fagersta i kraft, och från och med nu ska SOS Alarm rutinmässigt larma både räddningstjänsten i Fagersta och Norberg. Sedan får den kår som - enligt datoruträkningar av vägtyper och insatstider - är snabbast på plats åka. Avtalet kommer troligen Norbergs räddningstjänst mest till gagn eftersom Fagersta är snabbast inom sitt eget område. Men utan att ha haft ett avtal skrivet samarbetar redan räddningstjänsterna i Fagersta och Norberg i praktiken, säger Fagerstas räddningschef Östen Wikman till P 4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".