Västeråspolitiker polisanmäld igen - den här gången av åklagaren

Åklagaren Nils Hallonsten i Västerås polisanmäler nu den folkpartistiske kommunpolitikern Azad Karim. Detta efter att Karim först polisanmält Hallonsten för hets mot folkgrupp.

Bakgrunden är att Karim förra veckan dömdes till två månaders fängelse för olaga hot och grov vårdslöshet i trafik. Enligt tingsrättens dom ska han ha försökt preja sin före detta fru och hennes nye pojkvän av motorvägen.

Azad Karim anser att Nils Hallonsten framställde fallet på ett sätt som diskriminerade Karim på grund av hans bakgrund, och menar att Hallonsten fällde rasistiska uttalanden om kurdiska män.

Men Nils Hallonsten säger till P4 Västmanland att han inte fällt några rasistiska yttranden.

- Min uppfattning är att jag råkat ut för omvänd rasism, säger Hallonsten.

Han menar att en av åklagarens uppgifter är att få fram motivbilden bakom ett brott, och att han därför frågade Karims före detta hustru vad hon trodde låg bakom.

Då kom frågor om eventuella skillnader mellan kurdisk och svensk syn på skilsmässor och kvinnans frigörelse upp.

- Vi åklagare har diskuterat det här, och frågan är om man kan sköta sitt jobb snart. Jag måste komma in på motivbilden och eventuella kuturkrockar, som är vanliga. Men det kan jag tydligen inte göra utan att göra mig skyldig till brott, enligt den här uppfattningen, säger Hallonsten till P4 Västmanland.

- Snart tror jag inte att man kan säga ”invandrare” utan att bli kallad rasist!

Han är besviken och bedrövad över att bli anmäld för hets mot folkgrupp, efter 30 år som åklagare, och säger att det känns orättvist.

Nu har åklagare Nils Hallonsten alltså - efter samråd med kollegor och chefer - beslutat polisanmäla folkpartisten Azad Karim för brottet falsk angivelse, alternativt falsk tillvitelse.

- Vi kan inte bara sitta och ta emot sådant här, säger Nils Hallonsten till P4 Västmanland.