"Pinsamma argument för nedläggning"

Tingsrätten i Köping och Sala föreslås läggas ner. Men argumenten från Domstolsverket som föreslår en centralisering till Västerås är pinsamma. Det säger en anställd på tingsrätten i Köping

Anledningen till att Domstolsverket vill centralisera är verket tycker att den modell som tillämpas i länet med en gemensam tingsrätt på tre orter är svår att överblicka.

- Att skylla på att det är svårt att skicka handlingar och att det kommer bort papper i hanteringen tycker jag är dåliga argument, säger vaktmästaren Lennart Einarsson. Men däremot är idén med en sammanslagning som sådan bra, säger han.  

Rådmannen på tingsrätten i Köping, Hans-Åke Nygren är mer skeptisk.

- Min kommentar till förslaget är att man inte tjänar så mycket ekonomiskt på en gemensam tingsrätt i Västerås, men jag förstår ju att tingsrätten gör administrativa vinster.

Fördelen med dagens system är att folk får kortare väg att åka. Det händer också att vi måste hämta folk till tingsrätten och det är lättare att göra när det är nära tinget, avslutar Hans-Åke Nygren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".