Cyklister struntar i lyse

Cyklister i Västerås blir allt sämre på att använda belysning. Bara varannan cyklist använder lyse, visar en undersökning som NTF och Västerås stad har gjort.
Det kan finnas praktiska förklaringar, som att man kanske inte har tänkt på att byta batterier efter jul eller att generatorrena inte har fungerat för att det har varit mycket snö, men många tänker nog fortfarande inte på att det är mörkt på morgonen och på kvällen, säger Elisabet Westman, projektledare på NTF Västmanland. Vid två tillfällen, före och efter julhelgen, har NTF Västmanland och teknik- och idrottsförvaltningen i Västerås stad testat hur många cyklister och fotgängare som använde lyse respektive reflex. Vid det andra tillfället hade användningen av dessa signalmedel minskat; bara en av tio gående använde reflex och alltså bara varannan cyklist använde lyse. I Västerås stad kommer man nu att öppna servicestationer, där man kan få hjälp med lyset. Vidare kommer man att uppmuntra företag att hyra in sig på de tjänstecyklar som staden har. NTF hoppas också att andra kommuner ska ta efter Cykla Västerås-projektet. Jag vet att man i Kungsör och Köping är på god väg, säger Elisabeth Westman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista