''Väktaren mår relativt bra''

Den väktare som igår eftermiddag rånades på en värdetransport utanför ICA Maxi på Hälla i Västerås fick inga fysiska skador och mår efter omständigheterna bra psykiskt, berättar Torbjörn Erikols, VD för Bergslagens bevaknings AB, väktarens arbetsgivare. Rånarna är fortfarande på fri fot.
Rånet utfördes av två män med vad som liknade ett automatvapen och en yxa, och de kom över en stor summa pengar. Enligt polisens talesman Ulf Palm undersöks även uppgifter om att rånförberedelserna på Hälla och på Talltorp i lördags, alltså dagen före rånet. BBAB:s VD Torbjörn Erikols säger att företaget har haft en mindre debriefing med sina arbetskamrater och att han inte har fått vara ensam. Erikols säger också att företaget har ett fastlagt åtgärdsprogram, med bland annat krishanteringsstöd, och att väktaren får komma dit om han vill. Det faktum att väktaren arbetade ensam upprör väktarens fack, transportarbetareförbundet. Dess regionala skyddsombud Kjell Lindbom tycker att det inte bara är orimligt utan också oanständigt. Det finns ju möjlighet att köra ensam, men det tycker vi inte är bra, det är tryggare att arbeta med någon, säger Kjell Lindbom som har för avsikt att lyfta upp frågan på central nivå för att få en ändring. Det är inte ovanligt att BBAB kör sina transporter med bara en väktare istället för två. Det beror på vilken typ av transport det handlar om, men med den typ som BBAB utför är det vanligt med en man, säger Torbjörn Erikols till SR Västmanland. BBAB avvaktar nu polisutredningen och inventerar samtidigt sitt säkerhetssystem och sina säkerhetsrutiner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista