Arbetsmiljön inom vården under luppen

I år ska Arbetsmiljöverket att syna arbetsmiljön på ett 100-tal sjukhusavdelningar, varav tre i Västerås och en i Köping.

En av tre arbetsskador är belastningsskador, som drabbar många anställda inom vården.

Det är bakgrunden till att Arbetsmiljöverket i år särskilt kommer att syna arbetsmiljön på ett 100-tal sjukhusavdelningar i landet, varav tre i Västerås och en i Köping.

- Vi har valt de avdelningarna utifrån den kunskap vi har om vilka eventuella belastningar som finns för personalen, säger arbetsmiljöinspektör Jörgen Bohman till P4 Västmanland.

Under flera år framåt kommer Arbetsmiljöverket att särskilt studera hälso- och sjukvården, där arbetsskadorna är många.

I ett av tre fall handlar det alltså om skador på muskler, senor och ligament till följd av långvarig eller plötslig hård belastning.

- Sjukskrivningar på långt mer än 100 dagar är inte ovanliga, säger Jörgen Bohman.

Först får de sjukhusavdelningar som ska synas ett brev från Arbetsmiljöverket med frågor, sedan ungefär två månader på sig att svara.

Sedan kommer arbetsmiljöinspektörerna ...

- Då gör vi vad vi kallar för en ganska så traditionell inspektion. Fast skillnaden är ju då att vi har ett underlag som arbetsgivaren - förhoppningsvis tillsammans med personalen - har tagit fram, så att vi har det som underlag vid inspektionen, säger Jörgen Bohman.

Det man ska titta på är bland annat hur arbetsgivaren bedömer risker med exempelvis förflyttningar, hur man utbildar personal, förser de anställda med hjälpmedel och ser till att personalen har fungerande lokaler.

- I Västerås vet vi ju att där är det trångt på många avdelningar därför att man ställer in extrasängar i de vårdsalarna.

Syftet med inspektionen är att ohälsan bland vårdpersonalen ska kunna förebyggas.

- Vi vill att arbetsgivaren i ett förebyggande syfte tittar på de belastningsergonomiska riskerna, och därmed naturligtvis förebygga ohälsa.

- Dels är det ett personligt lidande för varje person som drabbas, men det är ju också en stor kostnad för samhället, säger arbetsmiljöinspektör Jörgen Bohman till P4 Västmanland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".